Oldalak

2020. augusztus 20., csütörtök

A szívben tükröződő szavak (recenzió Schilli Tímea Szívtükrözés című verses kötetéről)

Nagyon örültem, amikor a szerző felkeresett és felajánlott egy példányt a művéből, nagyon nagy

megtiszteltetésnek éreztem a dolgot. Ezért is akartam minden verset többször, alaposan elolvasni, hogy teljesen összeszedetten, alaposan átgondolva tudjak róla véleményt mondani.

Persze, addig szedtem magam össze, hogy az egyetemi távoktatásra való átállás mindent felborított, ezért a kötet nagyon háttérbe szorult.

De, amikor újra a kezembe vettem, az elejétől kezdve újra olvastam és több dologra is rá kellett jönnöm.


Sokkal több van ezekben a versekben, mint elsőre gondoltam és nemcsak belül, de kívül is. A kötet mind külsőleg, mind belsőleg nagyon ízlésesen van megszerkesztve és nagyon ötletes, ahogy a kis grafikán szereplő hölgy mellkasából betűk „repülnek” ki.

Mind az ábrázolás, mind a grafika szempontjából érdemes kiemelni a borítón a piros színt, ami megtöri a fekete és a fehér háborítatlan, örök kontrasztját.

Az, hogy a borítóterv is a szerzőtől származik, számomra még különlegesebbé teszi a kötetet, hiszen így még inkább bele láthatok a szerző gondolataiba nemcsak a szavai, de a szimbolikus képi világa által is.

A kötet öt ciklusra bomlik fel. Minden ciklus cím egy kötetbeli verset jelöl, ezzel is behatárolva az egész rész hangulatát. Szerintem ebben kicsit lehetett volna tagoltabban megcsinálni, mondjuk évek szerint (a fiatal kamasz évek, fiatal felnőtt évek) vagy tematikájuk alapján jobban szétbontani, hogy még mélyebben megismerjük a szerző lelkivilágának változását.

Tetszett ez a tagolás is, ahogyan a kötet több részre lett bontva, hiszen ezáltal a szerző gondolatainak egy másik aspektusát ismerhetjük meg. Már az öt ciklus cím is erős érzelmeket képes elindítani az emberben és elgondolkodtatni, miközben az olvasó még csak nem is sejti mi vár rá, ha tovább lapoz a kötetben.

A címek: Lármázó lélek, Átértékelt világ, Határon innen, Vallomás, Sóhajok. Ezek többféleképpen értelmezhetőek szimbolikusan is, mégis biztos vagyok benne, hogy már csak ezek a szavak is tejesen mást jelentenek és teljesen mást indítanak el minden olvasóban.

Az első ciklus, a Lármázó lélek számomra azért volt egy jó olvasmány, mert felidézte bennem azokat az éveket, amikor a legjobb barátaimmal a középiskolában próbálkoztunk kideríteni, kik is vagyunk, merre is megyünk, miközben tudtuk, hogy az időnk egyre fogy, és nem biztos, hogy a ballagás után is fogjuk tartani a kapcsolatot, dacára annak, hogy megígértük egymásnak.

Ebben a részben érezhető a kényszer arra, hogy mindent megtegyünk mások elfogadásáért, önmagunkért és a magunkkal való küzdelem is megelevenedik a lapokon, és a csalódások, melyekből örök érvényű leckéket kapunk.

A második ciklusban többek között átélhetjük az anyaság érzését is. Nekem a kedvencem ebben a részben az Anya vagy című vers, amelynek teljes egésze gyönyörűen lefesti az egész folyamatát a gyermeknevelésnek.

,, - Anya!!! - Ha jajgat, ha derül, ezt ordítja.
- Anyaaa! - Ha csinál vagy mutat, neked mutatja.
- Anya?! - Ha kérdez is csak ennyit szól, választ várva.
- Anya... -Ha ijedt tekintete néz rád, ki se kell mondja.”

De a szerző rámutat olyan dolgokra is, hogy mennyire sietünk felnőtté válni, holott azért kéne imádkozzunk, hogy minél később érkezzen el az az idő, amikor még naivak lehetünk. Megjelenik ebben a ciklusban is az el nem múló remény, ami az egész emberi életet jellemzi, mégis a fiatalsággal társítjuk leginkább.

A harmadik rész ugyan rövidebb mint a többi, mégis legalább olyan mélységgel ábrázolja a mondanivalóját, mint az előtte lévő ciklusok. A határon innen nevet viseli ez a rész és egy nemzetét szerető ember gondolatait, érzéseit olvashatjuk ezeken a lapokon.

A szerző lakhelyéből eredően nagyon sokat meríthetett a magyar történelemből, a verseiben dicső múltról, küzdelmekről, fájdalmakról énekel, olyan őszinteséggel, összefacsarja az olvasó szívét, mégis büszkeséget ébreszt a szívében, amiért egy ilyen bátor, harcos, kitartó nép leszármazottja.
(Azért valljuk be, mi magyarok elég menők voltunk mindig is)

A Vallomás című utolsó előtti ciklus egy kis tekintés az eddigiek közül, hiszen (az én olvasatomban) egy mély, őszinte kapcsolatot ír le és ad át a versbeli én és a megszólítottja között, ahol még lángol a szerelem, de már kissé szelídült a kezdeti égető forrósága, helyette egy sokkal összetettebb, mélyebb szeretet elevenedik meg a sorokban. Megjelennek különböző érzelmek is versekben, amelyeket feledhetetlen köntösbe bújtatnak a szerző szavai. Találkozhatunk az aggódással, a ragaszkodással, vágyakozással, hogy végül ezek ez nagy egésszé álljanak össze és ez legyen a szerző Vallomása.

Az utolsó ciklus, a Sóhajok főként a vágy által született sóhajokra helyezi a fókuszt érzékletes képekkel lefestve az érzekei tapasztalásait. Az érzékiséggel átitatott sorok különböző költői képeket tartalmaznak, amelyek közül néhány elég egyértelműen írja le, mire áhítozik a versbeli én.

Ebben a részben engem legjobban az Érezni akarom című vers fogott meg legjobban, hiszen a refrén ritmusos ismétlődése és a vele párhuzamba állított sorok tökéletesen kifejezik a vágyakozás és a gondolkodás együtt létezésének feleslegességét az adott helyzetben. 

A folyamatosan tobzódó, egymást követő igék gyorsítják, fokozzák az érzeteket, életre keltik a költeményeket, melyeknek őszintesége, elkábít, boldoggá tesz, aztán arcon csap a valósággal. Tetszettek a rímek és a képek, amikkel a szerző dolgozott, nagyon kellemesek a tájleírásai, amik pontosan illenek a vers és a versbeli én hangulatára.

És meg kell említenem a képeket is, amelyek még szemléletesebbé teszik az amúgy is gyönyörűen megírt, őszinte szavakat. A versekből áradó őszinteség rögtön magával ragadja az olvasót és a költemények váltakozásai közben hullámvasúton érzi magát, amiről leszállva boldognak érzi magát, hogy megcsinálta ezt a kört.

Nagyon ajánlom a kötetet mindenkinek, aki szereti a verseket, vagy a magyar szerzők munkáit, hiszen nagyon sok tehetséges íróval büszkélkedhetünk itthon is. Aki teheti, vegye meg a kötetet, ha szeretne még olvasni az írónőtől, vagy bármelyik magyar írótól, hiszen ezzel is támogatjuk őket abban, hogy újabb és újabb regényekkel, verseskötetekkel örvendeztessenek meg bennünket.

Remélem másokat is el fog varázsolni az írónő kötete és sokan szeretni fogjátok a gondolatait. Biztos vagyok benne, hogy ezt a kötetet nagyon sokszor fogom még elővenni, hogy újra átéljem az azokat az érzéseket, amiket az olvasása közben kaptam.

Még egyszer köszönöm a szerzőnek, hogy megtisztelt a bizalmával!

Ha kíváncsiak vagytok a szerző további munkásságára a nevére kattintva megtaláljátok a facebook oldalát. 

Schilli Tímea

A kötetet pedig az alábbi linkeken tudjátok megrendelni, ha felkeltette az érdeklődéseteket.

Szívtükrözés rendelés

Szívtükrözés rendelés

A költőnő egy antológiában is szerepel verseivel, az alábbi linken rendelhető a kötet

Tükörben


Hamarosan újra jövök.
Addig is.
Puszi,
Gwen.xx

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése